50 særlige steder i Nakskov 32/50; En eventyrlig park med tid til fordybelse og minder
Nogen vil måske tænke, at en kirkegård nok er et pudseløjerligt sted at omtale som et særligt sted, og det er lige nøjagtigt, hvad Nakskov Kirkegård er, det er et særligt sted.
-Kort sagt et smukt sted med tid til fordybelse og minder af kære familiemedlemmer, venner eller bekendte.
Den ældre kirkegård på Svingelsvej blev indviet i august 1884, dog ligger der en nyere annekskirkegård på modsatte side af Svingelsvej, som blev indviet i 1961.
Tidligere har der ligget en kirkegård på Maribo Landevej, omtrent der hvor elektrikerfirmaet Dahl i dag ligger. Dengang var området et støt voksende industriområde, så kirkegården blev mere og mere klemt inde mellem Rødbybanens togremise og andre fabriksbygninger, så man var i begyndelsen af 1880érne, nødsaget til at finde et nyt område, hvor der kunne anlægges en kirkegård.
Her valgte man den nordlige del af byen, hvor der var et stort grønt område på Svingelsvej, der grænsede op til den grønne oase Svingelen, der var nakskovitternes yndlingsudflugtsmål.
Området mellem Løjtoftevej og Svingelsvej, var på omkring 11 tdr. land, og ved indvielsen i 1884, brugte man ”kun” godt 2.5 tdr. land, til den nye kirkegård, derved var rigelig med plads til udvidelser. Indgangen lå ud til Svingelsvej, og på kirkegården var der opført et mindre ligkapel til begravelser.
Én af de første begravelser, der blev foretaget på den nye kirkegård, var en af byens store købmænd, Ludvig Reimer, det er ham som Reimersgade er opkaldt efter.
Købmand Reimer var godt nok gået bort 13 måneder, inden kirkegården blev indviet, men årsagen til han blev genbegravet på den nye kirkegård, er at han efter sigende skulle have betalt indgangsporten på Svingelsvej, så derfor blev hans kiste flyttet fra Maribovej.
Kirkegården på Maribovej blev brugt frem til 1904, hvorefter kirkegården i nogle år, blev bevaret som en mindepark.
Det gamle ligkapel, der efter sigende var af træ, blev revet ned i 1913, hvor efter man påbegyndte byggeriet af det nye kapel, der er tegnet af den lokale arkitekt H.C. Glahn, der øvrigt også har tegnet de katolske kirker i Nakskov (afsnit 7/50) og Maribo, amtssygehuset i Nakskov.
Der er flere indgange til kirkegården, hvor man kan komme ind ved Løjtoftevej 75, ved Svingelsvej 80, og fra Rosenvænget.
Kommentarer
Send en kommentar