50 særlige steder i Nakskov 37/50; Slap ad og nyd naturen i byens grønne plet
Mange kender nok Indrefjordsanlægget på en eller anden måde, mange har nok fisket der, gået ture med kæresten, konen eller elskerinden, leget med ungerne på legepladsen, eller måske slappe ad på en bænk med en bog eller avisen, ja nogen kan måske stadig huske da der var ishus, ved siden af legepladsen.
Jeg selv har fra min skoletid på Møllemarkskolen haft med daglige gang i Indrefjorden, så snart der var mulighed for det, stak jeg og et par skolekammerater af, og løb ned i Indrefjorden.
Nå men foruden at være et af byens hyggelige oaser, hvad er så historien bag Indrefjorden, jo her skal vi kigge lidt i historiebøgerne, der fortæller at Indrefjorden var en del af Halsted Å, der strakte sig fra Vesterborg Sø og til Nakskov Havn ved stormflodsdiget (Nybro). På åen sejlede der blandt andet kornskibe fra Halsted Kloster. (afsnit 5/50)
Dengang var der endnu ikke etableret bassiner og gangareal i Indrefjorden, dette skete først i starten af 1900-tallet, hvor den tidligere Lovgrav ved Rødbyvej, i 1896 blev bortforpagtet af Staten, til Nakskov Kommune, som betalte den nette sum af 50 kr. for Lovgraven.
Kommunens planer dengang med lovgraven var at tørlægge den, så den kunne fyldes op og bebygges, dette medførte en del protester fra beboerne og ernæringsdrivende i området, som hentede vand fra Lovgraven, da dette vand var noget mere rent end byens eget vandværksvand, som øvrigt blev pumpet op fra Halsted Å, til vandtårnet, der dengang lå på hjørnet af Nybrogade og Winchellsgade.
Vi skal dog helt frem til 1912, før kommunen begynder opfyldningen af Lovgraven, i mellem tiden, stod Nakskov Sukkerfabrik med et gavldigt problem, efter nedlæggelsen af lovgraven, for her havde fabrikken også hentet vand, blandt andet i forbindelse med deres roekampagner.
I 1903 ansøgte sukkerfabrikken om tilladelse til at hente vand fra Halsted Å, for at sikre en stabil vandforsyning til fabrikken.
Ansøgningen blev bevilliget, dog med den betingelse, at når sukkerfabrikken, gravede ud til nogle bassiner, skulle det opgravede fyld anvendes til spadseregange omkring bassinerne.
Omkring 1950 blev Indrefjorden et beskyttet Fuglereservat, hvor det er muligt at se et hav af vilde fugle, som bruger Indrefjorden som rasteplads, blandt andet svaner, gæs, fiskehejrer, taffelænder, og troldænder, derudover er der også en del småfugle, såsom rørsanger, mejser, spurve, og endda også en isfugl kan man være heldig og møde på sin vej.
En
del af Indrefjordens store fugleliv kan betragtes fra det nye fugleskjul (afsnit 8/50)
Det er tilladt at fiske med stang i store dele af Indrefjorden, dog ikke i bassinerne, eller henholdsvis efter de to broer Jernbanebroen ved stien til Færgelandsparken, eller Cirkusbroen ved cirkuspladsen. Der kræves gyldigt fisketegn, samt medlemskab af Nakskov Sportsfiskerforening.
Kommentarer
Send en kommentar