Danmark på besøg i sin fødeby

Der var højt til himlen, da det 80 årig gamle skoleskib, kom sejlende gennem fjorden
Onsdag ved 10 tiden, lagde skoleskibet Danmark, til ved toldboden, da det besøgte sin fødeby, hvor skibet kan fejre et slags dobbeltjubilæum, det er, i år, 80 år siden, det blev søsat den 19. november 1933, ved Nakskov Skibsværft, som nybygning nr. 54, samtidig er det skoleskibets togt nummer 100.

Skoleskibet er 77 meter lang, 10,40 meter bred og har en dybdegang på 5 meter. Masterne er 39,60 meter høje, med 27 sejl, og alt i alt 8000 meter tovværk.

Allerede onsdag var Toldbod kajen godt besøgt, folk havde velfaret til havnen siden skibet lagde til, og da der var åbent skib, mellem klokken 14 og 16, stod folk nærmest i kø, hen ad det meste af kajen, for at se skibet indefra, man regner med at over 1000 personer, nåede at komme om bord, der er åbent igen torsdag.

Fredag fortsætter skoleskibets togt videre til Ålandøerne, så er det et par dage, i starten af august, i København, inden turen går videre til Rouen i Frankrig, derefter er næste mål, Tenerife, inden man slutter af i Azores i Portugal, hvor skibet overvintre, mens dette års besætning, bestående af 80 elever og 16 fastansatte, flyver hjem.

Skoleskibet Danmark blev bestilt som erstatning, for det tidligere skoleskib København, som i sin tid, var verdens største sejlskib, en femmaster bark, der drog ud på sin jomfrurejse i 26. oktober 1926.

Der har altid været stor mystik omkring Københavns forlis, skibet stævnede ud fra Buenos Aires, i Argentina, med 59 mand om bord, den 14. december 1928, sidste livstegn fra skibet, var tre dage senere, hvor skibets telegraf meldte ”Alt vel om bord”. Der er aldrig fundet overlevende eller vragdele fra forliset, som menes at være sket et sted i det sydlige Atlanterhav. Skoleskibet København havde kurs mod Australien.

Foruden Danmark findes der endnu et skoleskib, Georg Stage, som ligeledes er en tre maste fuldrigger, bygget i 1934, på Frederikshavn Værft.

Se video: YouTube

Nakskov - Skrevet Onsdag 17/7-2013







 
 
 
Skoleskibets besøg torsdag
Også om torsdagen var der fyldt med mennesker på havnen
 
Også torsdag havde mange fundet vej til havnen, i Nakskov, for at se skoleskibet. Igen var der kø, så langt øjet rakte. Der var også opstillet en del veterankøretøjer, fra Lolland-Falsters Veteranklub, og Nakskov Brandmuseum, med lidt brandkøretøjer, fra samlingen, så der var nok at fordrive tiden med, mens man ventede på at komme om bord, på skoleskibet.

Se video: YouTube


 
 


 
 
 
Skoleskibet forlader Nakskov
Fredag eftermiddag var det tid til at tage afsked med skoleskibet Danmark
 
Toldbod kajen, Otakajen, ved roklubberne, hele Strandpromenaden og Hestehovedet var der et mylder af mennesker, der lige skulle have det sidste glimt af det flotte skoleskib Danmark, da det forlod Nakskov Havn, fredag eftermiddag, klokken 15.30.
 
Havnebåden fik trukket skoleskibet hen i Møllebugten, så skibet kunne blive skubbet rundt, så det fik stævnen den rigtige vej, ud af fjorden, med kurs mod Mariehamn i Sverige.
 
Se video: YouTube
 


 
 
 
 
Da det brændte på skoleskibet
Nu har der lige været et utroligt flot arrangement, med besøg af Skoleskibet Danmark. Så NakskovFoto har været en tur i gemmerne, for at finde ud af, hvornår Danmark sidst har været i Nakskov.

Tilbage i februar / marts 1990, lå skoleskibet i tørdok på værftet, hvor Nakskov Skibsenterprise stod for en større gennemgribende modernisering af skibet.
 
Onsdag den 21. februar 1990, udbrød der brand, da man var ved at skære hul i skibssiden, med skærebrændere, ilden fik fat i noget træpanel. Arbejderne handlede resolut og fik fyret en pulverslukker af, igennem hullet, imens Nakskov Brandvæsen blev alarmeret.
 
Brandvæsenet blev alarmeret klokken 09.57, og var fremme på værftet klokken 10.04, og allerede da havde værftsarbejderne stort set fået slukket ilden. Røgdykkere blev sendt ind på skibet for at efterslukke eventuelle gløder. Der skete ingen videre skade på skibet, kun træpanelet ved hullet blev svedet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Voldsom ulykke med fire unge -Alle slap nådig fra ulykken

Voldsom bilbrand i boligområde

To mystiske bilbrande inden for en ½ times tid