Eksplosiv brand hærgede hus

Under slukningsarbejdet gik det op for brandfolkene de stod med en familietragedie
En voldsom brand hærgede et mindre murstenshus, på den lille stille villavej, Mosevej i Nakskov. På de første meldinger til brandmandskabet forlyder det, at der muligvis stadig er personer inde i det brændende hus, men da de første brandkøretøjer kommer rundt om hjørnet og kører ind på villavejen, godt 5 minutter efter alarmen, er huset godt overtændt og flammerne står ud af samtlige vinduer på førstesalen, og flere steder er ilden ved at bryde igennem tagkonstruktionen. Brandfolkene sætter alt ind, for at komme personerne i huset til undsætning, men flere gange måtte røgdykkerne trække sig tilbage, for det var umuligt at komme op på førstesalen, på grund af flammer og en voldsom varme.

Efter godt 15 minutter er branden slået så meget ned, at det er muligt at komme op på førstesalen, hvor det hurtigt går op, for brandfolkene, hvilken umenneskelig tragedie de står over for. Røgdykkerne finder flere personer som er indebrændt, og der er intet at gøre.
 
Ejeren af huset var kommet ud, men er dybt chokeret, da noget af hans familie stadig er derinde, så hurtigt får ambulancefolkene trukket ham væk fra vejen, og ind i en ambulance, hvor han bliver behandlet for sine brandskader. Politiet prøver at snakke med ham, så de kan få sig et overblik over situationen, så man nogenlunde har styr på, hvor mange personer der eventuelt stadig befinder sig i huset.
 
Falck i Nakskov sender alt disponibel mandskab afsted, og tre ambulancer samt en paramedicinervogn holder standby.
 
Brandfolkene kæmpede flere timer mod flammerne, og de sidste brandfolk kunne forlade brandstedet, ved halv tre tiden, lørdag morgen, hvor man mødtes på Falck stationen, for at snakke den grimme oplevelse  igennem.
 
Politihjemmeværnet blev rekvireret til at bevogte brandstedet, hvor de omkomne stadig befandt sig. Lørdag formiddag kom politiets teknikere, så de kunne gå i gang med at undersøge om, der var tale om en tragedie, eller en forbrydelse. Hele lørdagen har politiet i diverse nyhedsmedier, holdt sig til, at det mest af alt ligner en tragisk ulykke.
 
Sent lørdag eftermiddag, da teknikernes undersøgelser var overstået,  meldte politiet ud, i en pressemeddelelse, at fem personer var omkommet i branden, fire mindreårige børn og en voksen. Den voksne er far til to af børnene, og husejeren er far til de to andre børn.
 
Det er for tidligt at spå om, hvad brandårsagen er til den voldsomme og eksplosive brand, der kan gå flere uger, før resultaterne af brandteknikernes undersøgelser forelægger.
 
Se video fra branden: YouTube
Nakskov - Skrevet Fredag 30/1-2015



 
 
 
 
Brandårsagen fundet til branden på Mosevej
Torsdag eftermiddag udsendte politiet en pressemeddelelse om, at man havde fundet brandårsagen til den uhyggelige brand, der endte med at koste fem menneskeliv, på Mosevej i Nakskov.
 
Brandteknikerne havde i flere dage arbejdet på højtryk, dels for at identificere de omkomne, og dels for at finde årsagen, til denne brandkatastrofe, som er en af de værste i nyere tid, på dansk jord.
 
Branden er opstået i to tændte olielys, der var placeret på et møbel, i entreen, ved trappen til førstesalen. Lysene formodes at havde antændt noget brændbart materiale i entreen og ved trappen, tøj og lignende. Den eksplosive brandudvikling skyldes, at der er opstået en såkaldt "skorstenseffekt" hvor ilden blandt andet har fået næring af et vindue på førstesal, stod på klem.
 
I torsdagens meddelelse kunne politiet også fortælle at de fem brandofre er identificeret, som var et søskendepar på fem og otte år, og deres far, samt et søskendepar, to drenge, på henholdsvis fire og otte år.
 
På grund af de tragiske omstændigheder, undlader vi at nævne navne på NakskovFoto.
Opdateret Torsdag 5/2-2015
 
 
 
 
 

Klager over Ekstra Bladet

Presseklagenævnet skal se på avisens metoder og dækning af den tragiske brand
Pressenævnet skal nu se på Ekstra Bladets massive dækning af tragiske brand, på Mosevej, sidst i januar, hvor fire børn og en far omkom i flammerne.

Det er mødrene til de omkomne børn, der har indgivet en klage til Presseklagenævnet, om formiddagsavisen metoder, hvor den har skaffet sig adgang til billederne via ellers lukkede Facebook profiler.

Billederne af børnene, kunne allerede på anden dagen (søndag 1. feb.) ses på avisens forside, dette skete flere dage før politiet officielt kunne bekræfte ofrenes identitet.
Dette er blot en enkelt klage, ud af en del anklagepunkter mod Ekstra Bladet, som der er indgivet til Presseklagenævnet.

Hos Ekstra Bladet mener man ikke de har gjort noget forkert i deres dækning af branden, og i et skriftligt svar til Pressenævnet skriver avisen blandt andet, at de på fuldt lovlig vis anskaffede sig billederne via åbne Facebook profiler. Samtidig skriver avisen, at offentliggørelsen af navne og billeder skete som led i en "fast redaktionel praksis" ved dækning af en "forfærdelig ulykke", som man mener har en "betydelig offentlig interesse".

Hvis Pressenævnet finder frem til, at der er sket et brud på god presseskik, kan nævnet pålægge Ekstra Bladet at bringe kendelsen, en rettelse eller en beklagelse på en fremtrædende plads i avisen.
Opdateret Lørdag 4/4-2015
 
 
 
 
 
Pressenævnet uddeler "alvorlig kritik" til Ekstra Bladet i kendelse
Ekstra Bladet har groft tilsidesat den hensynsfuldhed og takt under dækningen af branden
I forbindelse med den tragiske brand på Mosevej, tilbage i Januar, og Ekstra Bladets meget nærgående dækning af branden, fik en af mødrene til de omkomne børn, til at klage til Pressenævnet.

Pressenævnet er nu kommet frem til en kendelse, efter at have gennemgået klagen. Der er udtalt 'alvorlig kritik' af, at Ekstra Bladet offentliggjorde billeder af fire børn, der indebrændte ved en meget tragisk brand i Nakskov

Poul Madsen, Chefredaktør Ekstra Bladet, udtaler på eb.dk - Jeg er helt enig i Pressenævnets kritik, vi udviste ikke det fornødne hensyn til de efterladte. Derfor vil jeg gerne give forældrene til de indebrændte børn en uforbeholden undskyldning. Som ansvarshavende chefredaktør burde jeg have stoppet offentliggørelsen af billederne.
-Vi udviste dårlig dømmekraft ved ikke at kontakte forældrene direkte, men kun tale med andre familiemedlemmer, før vi offentliggjorde billederne. Det vil ikke ske igen.

På Ekstra Bladet beskriver vi virkeligheden som den er, også når livet er frygteligt og uforståeligt. Derfor vil vi fortsat skrive om tragiske ulykker som branden i Nakskov, men vi vil aldrig mere bringe billeder af mindreårige ofre uden et direkte tilsagn fra forældrene. Et sådant tilsagn fik vi tre dage efter branden i Nakskov fra den ene af de to mødre, som gribende fortalte om sin sorg og savn. Og vi bragte de billeder som hun selv havde godkendt.

Det er sådan vi vil arbejde fremover.
 
I kendelse fra Pressenævnet står der blandt andet; Ekstra Bladet tog ikke tilstrækkeligt hensyn til de efterladte, da avisen skrev om den voldsomme brand i Nakskov, hvor fire børn og en voksen omkom. Ekstra Bladet bragte på et meget tidligt tidspunkt navnene på børnene. Derfor får Ekstra Bladet alvorlig kritik af Pressenævnet.

Avisen bragte også billeder af de omkomne børn. Billederne var uden tilladelse hentet fra forældrenes Facebook-profiler. De udløser også alvorlig kritik fra Pressenævnet, som udtaler, at Ekstra Bladet groft har tilsidesat den hensynsfuldhed og takt, der fremgår af de presseetiske regler, og som man bør kunne forvente i situationen.
Opdateret Fredag 22/5-2015

 

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Voldsom ulykke med fire unge -Alle slap nådig fra ulykken

Voldsom bilbrand i boligområde

To mystiske bilbrande inden for en ½ times tid