50 særlige steder i Nakskov 14/50; Jernbanegade 8

Den flotte hvide bygning, Jernbanegade 8, blev opført i 1905, bygningen var oprindeligt tiltænkt Købmand og Konsul E. F. Dan, som i øvrigt skænkede byen, Hejrespringvandet, som står over for banegården i anledning af sit 25-års jubilæum som byrådsmedlem i 1898. 

I 1874 ved Lollandsbanens oprettelse blev posthuset flyttet til en ny bygning ved Banegården; men da pladsforholdene her blev for trange i den nye bygning, valgte Postvæsenet i stedet at leje sig ind i den nyopførte ejendom, Jernbanegade 8 i 1905, lejemålet gjaldt godt 25 år, indtil til 1929. 

I 1929 flyttede Postvæsenet til det nyopførte postkontor ved Banegården, hvor postforretningerne forgik indtil 2009, hvor postvæsenet gennem går en større omstrukturering, så Nakskov postkontor nedlægges, og der i stedet oprettes en postbutik, i den daværende Kvickly i Krøyers Gård.
-I dag ejer Stenoskolen det gamle postkontor på Nørrevold. 

Fra posthus til avisredaktion
I 1930 flyttede avisen Lolland-Falsters Social-Demokrat, som var fagbevægelsens avis, ind i bygningen. 

Avisen udkom for første gang i 1901, og initiativtageren til denne avis var Sofus Bresemann, der senere blev Nakskovs første demokratiske folkevalgte borgmester. 

Tilbage i 1897 havde Socialdemokratiet sendt Sofus Bresemann til Aalborg, hvor han skulle være en del af redaktionen på Nordjyllands Arbejderblad og for at lede den politiske agitation i det nordjyske.
-Sofus Bresemann tilkendes en stor del af æren for, at Socialdemokratiet sejrede ved valgt i Aalborg i 1898. 

Den socialdemokratiske partiledelse var imponeret over Sofus Bresemanns bedrifter, og da man ønskede at starte socialdemokratiske aviser i Nakskov og på Bornholm, mente man at Sofus Bresemann var det rette man til opgaven. Personligt ville han helst til Bornholm, men hans kone Dagmar var bange for at sejle og var overbevist om, at hvis hun først var kommet til Bornholm, kom hun aldrig derfra igen. 

Fru Bresemann, mente dog godt at hun ville kunne klare den lille sejltur over Storstrømmen, her var der færgedrift mellem Sjælland og Falster, inden Storstrømsbroen blev bygget i 1937. 

Derved flyttede familien Bresemann fra Aalborg til Nakskov i 1900, hvor de flyttede ind i ejendommen Tilegade 1, over for Nakskov Rådhus, hvor Bresemann senere skulle få enorm indflydelse.

For at vende tilbage til avisen Lolland-Falsters Social-Demokrat, lige så Sofus Bresemann var vel ankommet til Nakskov, begyndte opbygningen af byens nye avis, først skulle der indhentes de fornødne tilladelser til at udgive en avis, men allerede i maj 1901, lykkes det Sofus Bresemann at få et løfte fra de fagforbund, der arbejdede sammen om arbejderaviserne. 

Kravet var at hvis det lykkes ham at skaffe 1500 betalende abonnenter, kunne han starte sin avis pr. april 1902, eller gerne tidligere hvis det lykkes. 

På næsten ingen tid lykkes det Sofus Bresemann at stable avisen Lolland-Falsters Social-Demokrat på benene. Sammen med de to nyansatte lokalredaktører, Løfgren fra Maribo og Jens Larsen i Nykøbing Falster, kun man på kort tid at skaffe 1502 abonnenter. 

Ny var alt på plads, og avisen Lolland-Falsters Social-Demokrat udkom første gang med et prøvenummer lørdag d. 14. september 1901. 

Lolland-Falsters Social-Demokrat skiftede navn i 1950, navn til Ny Dag, som mange nok kan huske, som en konkurrerende avis til især Lolland-Falsters Folketidende, som var en ”blå avis”. 

Man skal huske på at dengang havde man hele tre aviser i Nakskov. Vestlollands Avis, der eksisterede fra 1887 til 1960. Lolland-Falsters Folketidende, der startede op i 1873, og så den røde avis, Lolland-Falsters Social-Demokrat fra 1901. 

Som sagt fik avisen ny navn i 1950, og især i 1970érne oplevede Ny Dag stor oplagsfremgang, hvor de øvrige aviser i Maribo og Nakskov var blevet udkonkurreret, så den eneste og vel at mærke største konkurrent Lolland-Falsters Folketidende, var nok en stor mundfuld, som med årene åd sig mere og mere ind på Ny Dag. 

Det hele endte med et brag, for at sige det mildt, flere års økonomiske kriser med underskud, som følge af skærpet konkurrence, besluttede A-pressen, som ejede Ny Dag og Bornholms Tidende, med dags varsel at lukke Ny Dag.
Sidste eksemplar af avisen udkom tirsdag d. 25. okt. 1994.
Mindeplade om Ny Dag på Bygningen

Sophus Bresemann døde 19. oktober 1945, 81 år gammel.
-I Jernbaneanlægget overfor Jernbanegade 8, står der en granit statue af Sophus Bresemann, skabt af kunstneren Kaj Louis Jensen, og afsløret på Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj 1952.
Statuen af Sofus Bresemann i Jernbaneanlægget

Historiens Hus
I dag er der flere forskellige ”foreninger” i huset. 

Lokalhistorisk Arkiv, var så små begyndt at indrette sig i bygningen i 1985, på daværende tidspunkt var Ny Dag flyttet ud på Højevej, i deres nye domicil. 

Lokalhistorisk Arkiv ændrede i november 2024, navn til Historiens Hus, hvor man blandt andet kan opleve diverse foredrag, udstillinger med mere. I øjeblikket er der en udstilling om livet på Nakskov Skibsværft, hvor man kan se diverse effekter, og høre interviews med gamle værftsarbejdere. 

Historiens Hus bemandes af både ansatte og frivillige medarbejdere.

Det Gamle Trykkeri
I den bagerste del af ejendommen finder du museet Det Gamle Trykkeri, som blev oprettet i 1997 af typografer fra Dagbladet NY DAG samt efterlønsmodtagere og pensionister.

På museet er det muligt blandt andet at se en sættemaskine, en trykmaskine, en vingeautomat med mere, hvor af flere af dem, stadig er fuld funktionsdygtige. 

Det Gamle Trykkeri vender vi tilbage til i et andet afsnit af ”50 særlige steder i Nakskov”. 

Nakskov Marineforening
Til sidst har Nakskov Marineforening midlertidige lokaler, på førstesalen, her flyttede de ind tilbage i sommeren 2024, da deres lokaler i den gamle havebygning, skal restaureres.

Du finder;
Ejendommen ligger Jernbanegade 8.
14/50. Jernbanegade 8 - Søndag 27/4-2025

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Politiet massivt til stede i boligområde -Én person anholdt

Først melding om indbrud, dernæst brand i diskotek

Voldsom skibsbrand ved Hestehoved Lystbådehavn