50 særlige steder i Nakskov 6/50; Kong Christian d. 10. på Torvet

Kongestatuen eller Rytterstatuen, som den også bliver kaldt i folkemunde, har i mere end 70 år stået på byens Axeltorv, dog ikke alt på samme plads, da den for et par år siden blev flyttet fra sin gamle plads, under et større restaureringsprojekt af torvet. 

Som en del af Nakskov 2030 projektet, hvor Realdania, AP Møller Fonden og Lolland Kommunen, tilsammen har skudt 150 millioner kroner, i projektet, der i al sin enkelhed går ud på at ”smukkeserer” Nakskov, opdelt i tre områder, Bymidten, Havnen og Hestehovedet. 

Da man som noget af det første begyndte restaureringen af Axeltorvet i 2022, hvor der var planer om at kongestatuen skulle flyttes til en anden placering på torvet, så var ”fanden løs i Laksegade”, dette medførte protester, blandt byens borgere, hvor flere nærmest mente det var en majestætsfornærmelse at flytte byens gamle vartegn. 

Men lige meget hjalp det, og protesterne viser bare at mange er bange for nye forandringer, nå men som sagt så gjort og i dag står kongestatuen på sin nye plads, hvor majestæten kommer ”ridende” ind på Torvet fra Søndergade. 

Idéen til kongestatuen var at man ville rejse et monument over Danmarks Befrielse i maj 1945, så derfor blev en kongestatuen af Christian d. 10, på hans hest Rolf. 

Mange husker nok billederne af Kong Christian d. 10. der under besættelsen, troligt red sine daglige ture gennem Københavns gader. 

Initiativtageren og idémanden bag kongestatuen Martin Ovesen, iværksatte en større indsamling, blandt byens forretningsfolk, for at skaffe midler til den kommende statue. 

Martin Ovesen var en af byens store købmænd, mange af byens ældre generationer, husker nok butikken ”Martin Ovesen” der lå i Nygade nr. 3-5, forretningen kan bedst sammenlignes med Damernes Magasin i Matador, hvor det var damerne fra byens bedre borgerskabs foretrukne kjoleforretning. 

Martin Ovesen har også være initiativtager til flere større vartegn i gadebilledet, blandt andet Sønderport, den ”runde” bygning med Nybro kiosken, som blev opført hvor det gamle melhjørnet lå, og statuen af Nakskov Drengen, der stod i Nygade ikke langt fra hans butik. 

Kongestatuen af Christian d. 10, blev afsløret på Danmarks befrielsesdag, d. 5. maj 1952. Ved afsløringen, var Kong Frederik og Dronning Ingrid, samt flere medlemmer af den kongelige familie, byens byråd, og selvfølgelig det halve af Nakskovs borgere, til stede. 

Kongestatuen på Torvet var den første statue af Kong Christian d. 10., i landet, siden er der kommet flere til. 

Statuen er udført af kunstneren Victor Kvedéris 18/10-1909 - 23/8-1966. Han er uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi i årene 1932-39.
6/50 Kong Christian på Torvet - Mandag 7/4-2025
En stille og anonym protest uden den helt store virkning
September 2022, kongen tages ned og køres til Roskilde, hvor statuen fik en restaurering og guldvask
Maj 2023 kom Kongen retur og hejst op på sin nye plads på Axeltorvet

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Politiet massivt til stede i boligområde -Én person anholdt

Først melding om indbrud, dernæst brand i diskotek

Voldsom skibsbrand ved Hestehoved Lystbådehavn