50 særlige steder i Nakskov 5/50; Lienlund Parken

Lienlund er et af de smukkeste grønne parker i Nakskovområdet, men desværre er området ret overset, før i tiden var der en del arrangementer i parken, hvem husker ikke de gode gamle Lienlund festivaler, hvor flere af den danske musikscenes største kunstnere, lagde vejen forbi, og især Kim Larsen, der snit kunne fylde parken med en 5-6000 festglade publikummer, der sammen med trækronerne svingede i takt til hans store sangskat.

Den første gang området bliver nævnt i historiebøgerne, omtales holmen, som "Krattet", og senere som "Kratholm", på grund af de mange buske og småtræer, der dengang voksede på holmen, der var en mindre ø på godt 10 tdr. land, ude i Halsted Å, hvor der dengang var en livlig skibstrafik.

Halsted Å, var dengang bred, hvis man ser med nutidens øjne skulle åens bredde være fra hvor Skovbrynet ligger og hen til Pumpestationen, svarende til godt 300 meter, og på åen var en livlig skibstrafik, blandt andet blev der sejlet korn fra Halsted Kloster og til Dronningens Pakhus i Havnegade, hvor kornet blev opmagasineret, inden det blev udskibet fra Nakskov Havn.

De to holme, "Kratholm" og ”Svinholm”, forbandt Søndre og Nørre Herred, hvor der tilbage i 1500-tallet var ved Halsted Ås indsejling to vadesteder og en bro, kaldet Svinholmbroen, som var opført for at lette trafikken mellem Nakskov og det øvrige opland.

Meningen var at broens udgifterne til vedligeholdelse skulle dækkes af indtægterne fra de såkaldte broafgifter, der blev opkrævet for at krydse broen, dengang brugte man blandt andet korn som betalingsmiddel.

Alligevel var der en del klager over dårlig eller manglende vedligeholdelse, der var endt med ulykker, hvor folk var druknet, efter de var kørt i vandet med hest og vogn, så broen blev i 1685 fjernet og erstattet med en trækpram, som var tilpas stor nok til at fragte en forspændt hestevogn over indsejlingen til Halsted Å.

Prisen for at blive fragtet over med prammen kostede dengang 1 skilling pr. person og 2 skilling for en vogn. 
Én Skilling vil i dag svare til omkring 2 øre.

I 1687, opførte pramdrageren Holger Wulff, der øvrigt også var Nakskovs Borgmester, en gård på ”Kratholm”, gården fik navnet Pramholm, dette resulterede i at ”Kratholm” i folkemunde ændrede navn til ”Pramholm”.

Færgedriften fortsatte, med forskellige pramdragere gennem årene, frem til 1821, hvor ”færgeruten” blev nedlagt og erstattet med kombineret vejdæmning og bro, som fik navnet Prambroen.

I forbindelse med denne modernisering, skiftede både Pramgården og holmen navn til Lidenlind, der senere blev til Lienlund. Lienlund betyder "lille lund" eller "lille skov".

I forbindelse med byggeriet af stormflodsdiget i årene 1872 til 1874, ved Nybro i Nakskov, blev holmen Lienlund inddæmmet.

Det store rødstenshus, som i dag ligger i parken, og som også hedder Lienlund, er opført på en forhøjning, der menes at være to bronzealderhøje, ydermere har det ikke været muligt at finde ud af, om huset er en del af den gamle Lienlund Gård, da området er en del af den oprindelige holm, samt det inddæmmede areal.

Lienlund Parken ligger på Rødbyvej i udkanten af Nakskov, der er en parkeringsplads på området. Lienlund parken kan også tilgås fra Ringstien, fra ”bagsiden”.
5/50 Lienlund Parken - Fredag 4/4-2025
Kim Larsen ved Lienlund Festivalen i 2012


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Politiet massivt til stede i boligområde -Én person anholdt

Først melding om indbrud, dernæst brand i diskotek

Voldsom skibsbrand ved Hestehoved Lystbådehavn