Historisk bygning jævnet med jorden

De seneste 14 dages tid har nedrivningsfolket fra LH Hockerup A/S, været i fuld sving med den historiske bygning i Bredgade.

Bygningen er tegnet af byens store og kendte arkitekt Ejnar Ørnsholt, som i øvrigt har en plads, få meter derfra, opkaldt efter sig, det tidligere "Trekroner Torv", da han er ophavsmand til flere af kvarters bygninger.

Bygningskomplekset er opført i 1930, og har fungeret som præstebolig, med menigheds- og gymnastiksal, mange af byens borgere som har rødder tilbage til de polske roepiger, der kom til landet i starten af 1900 tallet, har nok i tidernes morgen haft deres gang i bygningen, hvor den katolske kirke afholdte julebasar og andre hyggelige arrangementer. 

I de senere år havde Stenoskolen lejet sig ind i bygningen, som blev brugt til kontor, administration og gymnastiksal. Tilbage i 2017 ophørte denne leje, da bygningen efterhånden var i så dårlig forfatning, at man ønskede at bygningen blev revet ned og at arealerne kunne bruges til udvidelse af skolens skolegård, så børnene fik mere plads at boltre sig på.

I begyndelsen af 2018, skulle Lolland kommune så tage stilling til om man ville godkende en nedrivning af den historiske bygning, der var omhandlet af en bevaring i kategori 3 efter SAVE registreringsmetoden og i kommuneplan 2017-2019 udpeget som en bevaringsværdig bygning. Så blev udarbejdet materiale til offentlig høring vedr. ophævelse af bygningens bevaringsværdi.

Lolland Kommune modtog i alt 16 indsigelser mod nedrivning, alle anbefalede at bygningen skulle bevares, for dens kulturhistoriske fortælling om roearbejdernes indvandring til landet. Kommunen valgte dog at ophæve bevaringsværdien, for hvis bygningen ikke kunne rives ned, ville kommunen risikerer at skulle overtage den faldefærdige bygning om nogle år, og måske bruge skatteborgernes penge til vedligeholdelse af en bygning, kommunen alligevel ikke ville have gavn af.

Læs mere om Sct. Franciscus Kirke i Nakskov

Læs også Møllemarkskolen - En epoke forsvinder
Nakskov - Søndag 10/5-2020 











Kommentarer

  1. Sørgeligt at det er revet ned, for der havde jeg bla. gymnastik da jeg gik i skole. Kirken kom jeg også i når der var afslutning op til f.eks. sommerferie. Trist.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Voldsom ulykke med fire unge -Alle slap nådig fra ulykken

Voldsom bilbrand i boligområde

To mystiske bilbrande inden for en ½ times tid